Virtuali paroda „Lietuvos paukščiai iš arčiau“

aut

Žemynos gimnazijos IIIf klasės mokinio

Luko Kodžio fotografijų paroda

 

Lietuvos paukščiai iš arčiau

 

Prieš tris metus nutiko toks įdomus įvykis, kuris daug ką pakeitė mano gyvenime ir dėl kurio susidomėjau gamtos fotografija. Buvome neseniai persikėlę gyventi į užmiestį. Netoli namų, kitoje gatvės pusėje, auga didžiulė eglė ir vieną rytą į ją atskrido nuostabus paukštis – baltasis garnys. Tuomet gan nevykusiai per žiūroną nufotografuotą paukščio nuotrauką nusiunčiau portalui 15min.lt, o internete ieškojau informacijos koks tai paukštis. Baltasis garnys padarė tokį įspūdį, kad paskatino nusipirkti žinynų ir fototechniką fotografuoti paukščiams. Nuo to laiko nuolat fotografuoju gamtą, daugiausia fiksuoju paukščių gyvenimo akimirkas. Manau, kad visi turime pažinti savo kraštą, jo gamtos turtus, jais rūpintis ir saugoti. Lietuvoje sutinkama apie 380 rūšių paukščių. 110 rūšių esu nufotografavęs. Paukščius stebėti ir nufotografuoti nėra lengva, reikia ir žinių ir didelės kantrybės laukiant tinkamos galimybės. Mielai dalinuosi užfiksuotais gamtos vaizdais savo facebook puslapyje Lukas Kodis bird photography. Nuo 2015m. dalyvauju Lietuvos jaunųjų ornitologų mokyklos veikloje, kur mokomės pažinti, tyrinėti ir saugoti Lietuvos paukščius. 2016m. man skirta ,,Lietuvos maximalistų“ stipendija už pasiekimus ekologijos srityje.

 

Nuolat dalyvauju fotografijos konkursuose:

  • 2017m. Sony Pasaulio fotografijos apdovanojimuose buvau atrinktas tarp 50 geriausių fotografų jaunimo kategorijoje.
  • 2017m. projekto ,,Aš tikrai myliu Vilnių‘‘ fotografijų konkurso organizatoriai skyrė prizą už išraiškingiausiai nufotografuotą gyvūną.
  • 2016m. tapau nugalėtoju T. Ivanausko ornitologų klubo bei Studentų gamtininkų mokslinės draugijos organizuotuose facebook gamtos nuotraukų konkursuose.
  • 2015m. XI tarptautiniame fotografijų konkurse ,,Gyvos žemės mintys“ tapau laureatu, man skirtas Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizas jaunajam fotografui.
  • 2015m. tapau finalininku moksleivių fotografijų konkurse ,,Čiurlionis įkvepia atrasti“, mano nuotraukos atrinktos parodai ir eksponuojamos greta M.K. Čiurlionio darbų muziejuje Kaune.
  • 2014m. tapau nugalėtoju Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos organizuotame respublikiniame moksleivių nuotraukų konkurse ,,Veriame duris į gamtos pasaulį“.

Šioje parodoje galite pamatyti ir dažnesnių paukščių, ir tikrų retenybių, tokių kaip juodasis gandras ar dirvoninis kalviukas, mažiausią Lietuvos paukštį nykštuką, plėšrūnę nendrinę lingę ir kitus.

Visi paukščiai fotografuoti Lietuvoje, daugiausia Vilniaus, Molėtų, Šalčininkų rajonuose. Fotografuoti dažniausiai išsiruošiu ankstyvą rytą, kada paukščiai aktyviausi ir šviesa gražiausia. Dėl to vasaros metu keliuosi 4 valandą, pasiimu fotoaparatą, maskuotę ir dviračiu pajudu link pelkių ar laukų.

 

Daugiau nuotraukų galima rasti:

Facebooke – Lukas Kodis Bird Photography

www.naturephoto.lt